Minden vezető, cégvezető álma a lelkes, motivált munkaerő. De hogyan segíthetsz vezetőidnek, embereidnek minden nap megőrizni az elhivatottságot, rendszeresen túlszárnyalni önmagukat, és megelőzni a kiégést? Cikkemben bemutatom a vezetői képzés alapjait.

„A vezetői tudatosságot kell erősíteni.
De ha ez ilyen könnyű lenne, nem lenne probléma a vezetőkkel.”

FIGYELEM: A cikk elolvasása kellemetlen mellékhatásokkal járhat: előfordulhat, hogy vezetői tréningekhez vezet, melyek bizony költségeket jelentenek. De tudtad, hogyha a csapatod tagjai rosszul végzik a munkájukat, az még több költséggel jár? Tudtad, hogy te vagy rájuk a legnagyobb hatással?

A rossz döntések, helytelen munkamódszerek, és a rossz vezetői kommunikácó nem egyszeri kiadás, hanem folyamatosan rontja a cég eredményességét, a munkavállalók munkavégzését és közérzetét is.

Mindegy, hogy ügyvezető, középvezető vagy csoportvezető vagy, megfontolt és célorientált, de emberséges vezetőként tudatosan kell gondolkodnod, kommunikálnod és cselekedned, hogy hatékonyan tudd használni a vezetői idődet.

Azonban senki nem születik úgy, hogy ezeknek a technikáknak a birtokában legyen, és nem is mindenki tudja spontán elsajátítani munkája és előremenetele során az ehhez szükséges készségeket. Ha sikeres, motivált és jól teljesítő csapatot szeretnél, akkor bizony képezned kell önmagad és dolgozóid is.

MI A VEZETŐ SZEREPE, MIK A FELADATAI?

Mit is kell csinálnia a vezetőnek?

t
Embereket irányítani?
t
A beosztottak igényeit összehangolni a cég munkájával?
t

Megoldani minden problémát?

Ezek az első gondolatok, amik felmerülnek a kérdés hallatán, pedig a háttérben még sokkal több is van: például az, hogy vezetőként mennyit dolgozol vezetői, és mennyit nem vezetői feladatokon?

„Az Upskills Vezetői Akadémián a 10 alkalomból az elsőn beszéljük át a vezető szerepét, és a vezetői időt. Sokszor a 2. vagy 3. alkalommal is visszatérünk ezekre a fontos fogalmakra, mert a résztvevőknek minden döntését ez kell, hogy meghatározza. Ha ez pontatlan, nem egyértelmű, akkor a felelősségvállalás sem lesz 100%-os, és a fókusz sem lesz tökéletes.”

Hasznosan és eredményesen használod ki az idődet? Megfelelően motiválod a beosztottakat, és marad benned motiváció saját magad számára is?

A vezetői tréningeken mindig kiderül, hogy a vezetőt mindenki másképp definiálja, ezért tisztázzuk, hogy a szerep – bármilyen legyen is – független a feladatoktól. A szerepek, vagy másképpen a fejünkre vett „kalapok” nagyon nagy változatosságot mutatnak egy ember napi rutinjában: otthoni szerepek, utazási szerepek, munkahelyi szerepek váltogatják egymást.

Például reggel családfői, családfenntartói, gyereknevelői szerepek, majd ahogy kilépsz az ajtón, lehetsz sofőr, utas, gyalogos, biciklis, a munkában lehetsz beosztott, vezető, vagy mindkettő egyszerre.

Bármilyen szerepben is vagy, fontos, hogy légy tisztában vele, és azzal, miért vagy te ott, mi a lételeme ennek, miért kellesz abban a szerepben. 

A vezetői szerepednek tudatosítása olyan, mint egy ház tervezése. Pontosan tudnod mit akarsz, mi a célod, mit kell majd tudnia a háznak. Ha ezek nincsenek meg, akkor a ház nem a te akaratodnak megfelelően fog elkészülni, a végeredmény az építőmunkások szakértelmétől, a talajtól, az időjárástól, stb. fog függeni. Ha olyan házat szeretnél, ami valóban a te álmaidat váltja valóra, akkor fejben tisztán kell látnod a végeredményt. Ez a vezetői szerepeddel is így van. Ha tiszta a szereped, és jól kommunikálod, akkor másnak is tiszta, és így eredményes tudsz lenni minden feladat elvégzésénél.

MIK A LEGFONTOSABB TEENDŐK EGY ÜZLETI KÉPZÉS SORÁN?

Az első lépésként definiáld és írd össze akár pozícióra, akár személyre a szerepeket. Minden szerepben tisztázd, mi a cél, amiért ez a pozíció létrejött, vagy amiben az egyén dolgozik.

Ezek általában rövid és lényegretörő mondatok és nem tartalmaznak feladatokat.

Például cégvezetőként: „Én biztosítom a mindennapi megélhetést a cégben dolgozó embereknek azáltal, hogy a működést egyre eredményesebbé teszem!”

Vagy műszakvezetőként: ” Az én szerepem az elvárt termelési számok biztosítása a kiadott peremfeltételek mellett!”

Elemezned kell, hogy vannak-e szerepek, amelyek tisztázatlanok a csapatodban. Második lépésként érdemes ezt pontosítanod.

Harmadik lépésként kommunikálj! A te szerepeddel minden körülötted lévő munkatárs (főnök, tulajdonos, más terület vezetője és a beosztott kollégák) tisztában legyen, így ha kérsz valamit, akkor nem merül fel az az egyszerű kérdés, hogy “Minek kell ezt nekem megcsinálnom?”. Vagy ha mégis, akkor így már megvan a közös alap, amire hivatkoznod lehet.

Ha ezzel kész vagy, és a környezetnek is egyértelmű a szereped, akkor negyedik lépésként jöhet a szerephez tartozó szükséges feladatok kialakítása! Azaz mit kell csinálnod, hogy a szerepedet 100%-os felelősséggel tudd hordozni.

Pontosítani mindenkinek a szerepét, a felelősségi körét, majd a feladatait, és ezeket egyértelműen kommunikálni időigényes, és sok-sok türelemre van hozzá szükséged, és ebből a kettőből rendszerint nagyon kevés van a cégek rohanó mindennapjaiban. Ennek kiküszöbölésére az Upskills Vezetői Akadémiáján nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden alkalommal átbeszéljük az elhangzottakat, mindenki adaptálni tudja az információkat, így tudatosabb vezetővé válik.

Fontos a sok gyakorlás, akár a munkahelyen, akár az Upskills Vezetői Akadémián, hogy egymásnak ötletet, tanácsot, pozitív és „negatív” visszajelzéseket adjunk, és a működéshez szükséges megfelelő kommunikációt tisztázzuk.

Mennyibe kerül a nem hatékony vezetői működés?

A vezetői tudatosság alacsony mértéke a cég költségeire is kihatással van. Ha érzésből vezetsz, de nincs pontos definíció arra, hogy mikor, mit és hogyan tegyél, vagy csak azt gondolod, hogy hatékony vagy, de lehetne tudatosabban teljesíteni, az túlórához, időhiányhoz, állandó kapkodáshoz, feszültséghez, és a költségek jelentős megnövekedéséhez vezethet.

Rosszabb esetben minőségi hibák, ügyfelek, partnerek elvesztése, határidők csúszása, legrosszabb esetben üzemi baleset is szerepelhet a következmények között. A vezetői tudatosságod fejlesztése, az ehhez tartozó kommunikációd és viselkedésed rendszerezése a legfontosabb folyamat a hatékony működéshez, még egy jól működő gazdaságban is – válsághelyzetben viszont ennek hiánya kritikus következményekkel is járhat.

A következő cikkünkben túllépünk a szerepen, és belevetjük magunkat a feladatokba; megnézünk egy-két jellemző hibát, és arra keressük a megoldást, hogy mit tehetsz ezek kiküszöbölésére.

UPSKILLS MEGOLDÁSOK: Hogyan tud segítségedre lenni az Upskills Vezetői Akadémia?

Z

Kiscsoportban sok idő jut rád, így saját helyzeteid elmondásával és annak átalakításával konkrét, aznap használható tudásra teszel szert.

Z

A vezetői működést érintő kommunikációs, és gondolkodásbeli technikákat, elméleteket ültetjük át a gyakorlatba. Hetente találkozunk, így van időd az elmélyítésre, a végiggondolásra, és valós helyzetekben is kipróbálhatod a tanultakat, a következő alkalommal pedig megbeszéljük a tapasztalataidat.

Z

10 alkalommal – heti 1×2,5 órában – biztosítjuk számodra a képzést, hogy legyen elég idő a tanultak beépüléshez, a változáshoz.

Z

A fenntartás érdekében további 10 alkalommal hetente egyéni feladatot küldünk neked, hogy erősítsük az alkalmazásba ültetést.

Z

Cégvezetői Támogató Programot is indítunk, hogyha TE Cégvezetőként nem iratkozol be az Upskills Vezetői Akadémiára, akkor is folyamatosan tudjad támogatni beíratott kulcsembereidet.

Upskills Vezetői Akadémiánkon hatékony vezetői kommunikációt erősítő technikákat mutatunk, és gyakorlunk cégvezetőkkel, beosztott vezetőkkel, amelyek egyértelműbb működést biztosítanak neked.

Bizonytalan vagy abban, hogy jelentkezz? Kattints ide és foglalj időpontot ingyenes, fél órás telefonos konzultációmra és segítek!

UpSkills megoldások

Nézd meg, hogy milyen módon tud segítségedre lenni az Upskills Akadémia

A cikk szerzője:

A legjellemzőbb rám az „Álom megvalósító”. Sok álmom volt, amit senki se hitt el, hogy képes leszek megvalósítani, de megcsináltam!

Megálmodtam, hogy HR igazgató leszek, a semmiből lesz egy házam, kimagasló fizetésem lesz, álmaim motorján szelhetem az utakat, lesz passzív jövedelmem, stb… 

Ahhoz, hogy a TE ÁLMOD megvalósuljon nem csak a csapatodnak, hanem neked is, és a cég ügyvezetőjének is tudatosabban és rendszerezettebben kell gondolkodnia, hogy minden energiátok a kitűzött cél érdekében munkálkodjon!

KÖRTVÉLYESSY GÁBOR

Az Upskills Akadémia alapítója